Klachten en verschijnselen

Klachten en verschijnselen

Als je zwanger bent, reageert je lichaam anders dan normaal en kun je last krijgen van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Helaas hoort dat erbij. Het is prettig om te weten welke kwaaltjes er zijn, of ze ernstig zijn en wat je er eventueel aan kunt doen. Als je veel last hebt van bepaalde klachten, kun je voor tips en advies terecht bij je verloskundige.

Klachten door hormonen

Zwanger zijn vergt veel energie van je lichaam. Je kunt je daardoor heel moe voelen. Onder invloed van hormonen verandert er bovendien veel in je lichaam. Daardoor kun je soms last krijgen van bepaalde zwangerschapskwaaltjes. Het zwangerschapshormoon hCG veroorzaakt bijvoorbeeld misselijkheid. Andere bekende zwangerschapskwaaltjes zijn:

Hoe lang blijven de klachten bestaan?

De meeste vrouwen hebben tijdens de eerste drie maanden last van typische zwangerschapskwaaltjes. Daarna raakt het lichaam steeds meer gewend aan de zwangerschap en aan de hormonen en nemen de klachten af. Toch zijn er ook vrouwen die hun gehele zwangerschap lang last blijven houden van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Vooral misselijkheid, braken en vermoeidheid komen vaak voor.