Recreatie in Heemstede

Heemstede kent de onderstaande activiteiten.

Fietsroute

Twee uur durende Fietsroute langs de Heemsteedse monumenten. Met aparte kaart (pdf).

Wandelbos Groenendaal

Het bezoekerscentrum van het Wandelbos Groenendaal is gevestigd bij de kinderboerderij ‘t Molentje. Er worden wisseltentoonstellingen ingericht over onderwerpen die een raakvlak hebben met het bos. Naast deze tentoonstellingen is er een permanente opstelling met onder andere een diorama. Het doel van het bezoekerscentrum is de bezoeker inzicht te geven over de flora en fauna in het bos, zodat men er met liefde en respect mee om gaat. De tentoonstellingen zijn voor zowel kinderen als volwassenen interessant en laten zich zonder gids goed bekijken. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Wandelroute Wandelbos Groenendaal en begraafplaats. De wandelroutes zijn uitgezet om meer aandacht te schenken aan de cultuurhistorische waarde van beide locaties. De routebeschrijvingen in het boekje worden ingeleid met een korte beschrijving van de geschiedenis. Tussen de aanwijzingen voor de route wordt steeds informatie over bezienswaardigheden gegeven. Een ‘rode route’ van ongeveer 4,2 km en een ‘gele route’ van ongeveer 1,5 km. De wandelingen beginnen op het voorplein van de kinderboerderij. Hier staat een grote paal met een rode en een gele band. De rode route is bedoeld voor wandelaars zonder hond, omdat een gedeelte ervan loopt door een voor honden verboden gebied. De gele route is wel toegestaan voor honden, aangezien deze loopt door het deel waar honden los mogen lopen. Bij de Kinderboerderij is voor € 1,50 een routeboekje te koop.

Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert regelmatig natuurexcursies in Heemstede. Het Wandelbos Groenendaal staat dan ook vaak op het programma. U kunt het IVN Zuid-Kennemerland ook bezoeken op internet op: ivn.nl/zuidkennemerland.

Het Oude Slot

De omgeving rondom Het Oude Slot richt zich op recreatieve activiteiten. Zo is een wandel- en fietsroute gerealiseerd langs de Ringvaart. Ook is er een voetpad aangelegd vanaf de Ringvaart (aanlegsteiger) richting het Oude Slot. Op het terrein van Het Oude Slot bevindt zich een theehuis.

Voor actuele informatie zie heemstede.nl. Tevens kan via deze site de evenementenkalender Heemstede worden geraadpleegd.