Gastouderopvang in Heemstede

Voor wie?

Een gastouder vangt kinderen op in zijn of haar eigen huis dan wel bij het gastgezin thuis. Het is een persoonlijke vorm van opvang waar ouders meestal voor langere tijd voor kiezen. Een gastouder mag maximaal 4 kinderen tegelijk opvangen, eigen kinderen niet meegerekend.

Een gastouderbureau brengt ouders en gastouders met elkaar in contact. Het bureau werft gastouders en selecteert op geschiktheid. Heb je zelf een gastouder gevonden, bijvoorbeeld een buurvrouw, grootouder of vriendin, dan kun je samen inschrijven. Het gastouderbureau regelt dan de administratie en zorgt dat de opvang voldoet aan de wettelijke eisen. Gastouderopvang via een geregistreerd gastouderbureau valt onder de Wet kinderopvang.

Openingstijden

Je spreekt zelf de opvangtijden af met de gastouder. De opvang kan overdag gebeuren, maar in overleg ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend. Vanwege de flexibiliteit kiezen veel ouders met onregelmatige werktijden voor deze vorm van opvang.

Aanmelden en plaatsen

Bij het gastouderbureau van je keuze geef je aan wanneer je opvang nodig hebt en of je wilt dat de opvang thuis of bij de gastouder gebeurt. Ook aanvullende wensen, bijvoorbeeld op het gebied van huisdieren of roken, maak je dan kenbaar. Het bureau brengt je in contact met een gastouder. Met hem of haar regel je verder de praktische zaken.