Spanningen thuis voorkomen en oplossen

Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden. Wat kun je als ouder doen om spanningen te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

In deze spannende tijden kan het gebeuren dat je als ouder iets zegt of doet waar je later spijt van hebt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk hier op tijd aandacht aan te besteden. Als je flexibel met de huidige situatie omgaat, vergroot dit de kans dat jullie er samen sterker uitkomen. Zoek daarom steun en ontspanning voor jezelf. Afleiding helpt, ook bij het opvoeden. Lekker naar buiten gaan kan ook helpen om spanningen te voorkomen. En als je toch uit je slof schiet of boos wordt, los het probleem goed op:

  • Praat erover met je kinderen en partner en zoek steun in je netwerk.
  • Leg uit dat spanningen soms wat hoog oplopen.
  • Bied je excuses aan als dit nodig is.
  • Maak het weer goed. Knuffel, klets, giechel samen en wees mild voor jezelf en elkaar.
  • Als deze negatieve stap voorbij is, maak dan op een rustig moment een plan hoe je zo’n escalatie de volgende keer voorkomt of minder heftig maakt. Het helpt om daarbij af te spreken dat je probeert begrip voor elkaar te hebben, ook als de ander uit zijn slof schiet. Zeg dan bijvoorbeeld: 'Ai, volgens mij wordt het je even teveel. Zullen we een time-out doen?'

Meer tips of een luisterend oor

Bel ons: we zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur via (023) 529 19 14. Op vrijdag kun je ons bellen van 8:30 tot 13:00 uur.

Naar overzicht