Pleegzorg: ‘Liefde en zorg voor een kind in nood’

donderdag 31 oktober 2019

Zo’n tien jaar geleden kreeg het gezin Baardse uit Haarlem hun eerste pleegkind in huis: een meisje van 11 maanden. “Superspannend was dat. Maar wat is het prachtig om liefde en zorg te kunnen geven aan een kind in nood.”

Inmiddels zijn Rob, Renate en hun drie meiden van 21, 16 en 14 een ervaren pleeggezin. Renate: “Voordat we zelf kinderen hadden, wisten Rob en ik al dat we ooit iets met pleegzorg wilden doen. Vrienden van ons hadden pleegkinderen. Van dichtbij zagen we de kinderen opknappen, zo mooi om te zien. Uiteindelijk zijn we het traject ingegaan toen onze jongste dochter naar de kleuterschool ging. Na een uitgebreide screening, trainingen, vragenlijsten en huisbezoeken kregen we groen licht. De meiden konden niet wachten op ons eerste pleegkind!”

Crisisgezin
“Al tijdens de intake kun je als ‘pleegouders in spe’ bepaalde wensen bespreken. Zoals de voorkeur voor opvang in het weekend, crisisopvang, een plek voor langere tijd of de voorkeur voor een bepaalde leeftijd. Wij wilden graag een crisisgezin zijn voor kleintjes tot twee jaar. Dat betekent wel dat je zomaar ineens gebeld kan worden met de mededeling ‘over vier uur staan we op de stoep.’ Natuurlijk moet je dat thuis goed kunnen combineren met je werk en de rest van het gezin. Gelukkig stond mijn toenmalige baas er heel positief tegenover. Daardoor kon ik veel thuiswerken en voor Rob z’n werk gold hetzelfde.”

‘Van dichtbij zagen we de kinderen opknappen’

Afscheid nemen
“Als crisisgezin vang je een kind maximaal vier weken op. Dit kon nog twee keer verlengd worden. Uiteindelijk bleef ons eerste kindje drie maanden en volgde het onvermijdelijke afscheid. Dat is best even moeilijk, ook al wisten we allemaal dat de opvang tijdelijk was. Gelukkig zagen we dat onze kinderen er goed mee omgingen. Dat gaf rust en vertrouwen voor een eventueel volgend kindje. Een paar maanden later kwam er een meisje uit een andere regio. Niet heel handig qua logistiek en planning van afspraken met instanties en zo. Fijn dus dat er na twee weken een gezin was gevonden in haar eigen regio.”

Klein hummeltje
Bijna een jaar na de opvang van hun eerste pleegkind gebeurde er iets bijzonders. “Een telefoontje van Kenter Jeugdzorg met de vraag of wij wilden zorgen voor een baby die elk moment geboren kon worden. Zo kwam Denise bij ons, een klein hummeltje van slechts zes dagen oud. Zo bijzonder om als eerste voor haar te mogen zorgen. De maximale drie maanden voor crisisopvang vlogen voorbij. En wat paste dit meisje gevoelsmatig goed in ons gezin. Dus toen er plek voor haar werd gezocht voor langere tijd, wilden we heel graag voor Denise blijven zorgen. We konden haar niet loslaten. Inmiddels is ze al acht jaar bij ons en draait ze in alles volop mee. Hoewel genetisch niet eigen, voor ons is ze als een dochter en zusje. Met haar biologische ouders heeft ze trouwens nog steeds goed contact. Maandelijks zien ze elkaar een keer en twee weken daarna is er altijd een uitgebreid telefoongesprek. We zijn zo trots op Denise, ze doet het echt supergoed!”

Pleegouders gezocht. Ook in deeltijd!
Van 30 oktober t/m 6 november is het de Week van de Pleegzorg, waarin er landelijk aandacht is voor het belang van deze zorg en het tekort aan pleegouders. Inmiddels zijn er zo’n 22.000 pleegkinderen in ons land. Ook in Haarlem en omgeving zijn pleegouders heel hard nodig. Dus woont u in Midden- of Zuid-Kennemerland en heeft u tijdens het weekend een plekje vrij? Pleegzorg Nederland zoekt voor Vince (12), Menno (9), Sonja (6), Finn (5) en Claire (4) een deeltijd pleeggezin om hun ouders tijdelijk te ontlasten. Meer weten over de mogelijkheden van pleegzorg? Ga naar www.pleegzorg.nl of kijk op www.openjewereld.nu

Tekst: Sabina Bles / Gemeente Haarlem
Foto: Renate en Denise, gemaakt door een van de dochters van Renate en Rob.