Media

Media

Media maken een belangrijk onderdeel uit van het leven van pubers. Ze onderhouden hun contacten en ontdekken door media veel over zichzelf en de wereld.

Tv kijken en naar de bioscoop

Pubers kijken graag naar televisie voor volwassenen: buitenlandse series en films met romantiek of spannende actie.

In deze periode ontdekken ze volop wat er allemaal te zien is. Smaken verschillen natuurlijk, dus de één houdt van fantasy en de ander van horror. Ook de jongerenprogramma’s van MTV zijn populair: ze geven een kijkje in het leven van andere jongeren over de wereld. In deze periode gaan ze ook regelmatig zelfstandig met leeftijdgenoten naar de bioscoop.

Bingewatchen

Bingewatchen is het kijken van een heel aantal afleveringen van een serie achter elkaar. Dit doen pubers op bijvoorbeeld Netflix, maar ook MTV laat een heel weekend lang een serie zien. Deze manier van kijken kan de hoeveelheid slaap en het maken van huiswerk belemmeren.

Het is geen echte verslaving. Pubers vinden het vooral lekker om even uit de werkelijkheid te vluchten. Praat met je kind over het kijken van series en probeer je kind te leren er op een juiste manier mee om te gaan. Je mag best toegeven dat het leuk is. Zelf doe je het misschien ook wel eens.

Internet

De meeste pubers krijgen een eigen computer, laptop of tablet voor hun schoolwerk. Meestal kunnen ze overal in huis draadloos het internet op.

Pubers zitten dagelijks op internet, gamen en kijken elke dag televisie (vaak ook via internet). Na hun 12e jaar neemt de tijd die ze aan media besteden enorm toe. Pubers zitten gemiddeld drie uur per dag op sociale media, kijken anderhalf uur tv en gamen ook nog eens een tot twee uur. YouTube is de meest favoriete website van alle tieners, over de hele wereld. Ze kijken filmpjes als ontspanning en de leukste sturen ze aan elkaar door.

Telefoon

Vrijwel alle pubers hebben een smartphone waarmee ze via social media zoals WhatsApp, Facebook, Snapchat en Instagram contact met elkaar hebben. Bellen doen ze steeds minder. Sommige pubers gebruiken wel graag Skype, bijvoorbeeld voor overleg bij huiswerk of gamen.

Grote verschillen in het mediagebruik van tieners

Er zijn grote verschillen tussen tieners als het gaat om hun mediagebruik. Sommigen lezen bijna geen boeken meer, behalve als het moet voor school, terwijl anderen veel boeken verslinden. Niet alle pubers zitten op Snapchat of Facebook. Instagram is bij de meeste pubers wel populair. Zo houden ze ook het nieuws bij. Nieuwssites zitten nu ook op Instagram, speciaal om jongeren te bereiken.

De meeste tieners gebruiken media nog op een passieve manier: ze kijken, surfen en hangen wat rond. Sociale media zijn eigenlijk de nieuwe ‘hangplekken’. Maar steeds meer tieners maken ook zelf ‘stories’ op Instagram of Snapchat. Die worden vooral door hun eigen vrienden bekeken.

Luisteren via de smartphone

Bij oudere tieners is de podcast weer populair. Dat is een soort radio, die je kunt luisteren wanneer je wilt via je smartphone. Je kunt je op een podcast abonneren. Het bijzondere is, dat dit luisteren via de smartphone een nieuwe ontwikkeling doormaakt. Jongeren luisteren naar series, waarbij ze alle afleveringen luisteren. Die zijn niet alleen informatief, maar ook vaak heel grappig of juist spannend. Ondertussen hebben ze dan ook veel geleerd.