Zien

Zien

Als kleine baby’s wakker zijn, kijken ze rond. Contrastrijke voorwerpen, met veel zwart en wit bijvoorbeeld, vinden ze heel interessant. Ze kunnen daar een poosje naar blijven kijken en het aftasten met hun ogen. Vooral gezichten van mensen vinden ze heel boeiend. Als ouder blijf je nog een hele tijd het meest spannende en stimulerende speelgoed!

Kleuren herkennen

Pasgeborenen kunnen nog niet echt kleuren onderscheiden. Ze zien wel verschil tussen een donkere en een lichte kleur. Pas na ongeveer vier weken gaat een baby kleuren zien; rood het eerst. Dat blijft voor veel baby’s lang een favoriete kleur, waarop ze het meest reageren. Kort daarna kunnen ze ook blauw, geel en groen herkennen, maar pas in de peuterfase gaan ze daar ook namen aan koppelen en weten ze bijvoorbeeld wat het woord ‘blauw’ betekent.

Kijken is interessant

In de loop van het eerste jaar krijgt je baby steeds meer interesse voor de omgeving. Je kind wil zien wat er gebeurt en wat anderen aan het doen zijn: huishoudelijke karweitjes, knutselen, schrijven, telefoneren, noem naar op. Vooral nieuwe dingen zijn fascinerend.

  • Zet je kind af en toe op een andere plek. Zet het wipstoeltje bijvoorbeeld in de ruimte waar je zelf bezig bent. Je baby ziet dan wat je doet. Vertel hardop wat je doet.
  • Draag je kind regelmatig rond. Er is zo veel te zien, bijvoorbeeld een mooi schilderij of een spiegel. Als je ziet dat je kind ergens naar kijkt, ga daar dan naartoe en praat erover.
  • Kijk af en toe samen naar buiten. Veel kinderen vinden het leuk om door het raam te kijken. Er is op straat vaak veel te zien. Ook een balkon of een tuin is heel interessant.
  • Neem je kind vaak mee naar buiten. Ga bijvoorbeeld lekker wandelen of fietsen, of maak een ritje met de auto of de bus.
  • Aan het eind van het eerste jaar kijkt je kind gericht naar afbeeldingen, zoals schilderijen en posters. Kijk samen en benoem wat je ziet.

Zichtproblemen

Baby’s gaan steeds beter zien, maar als dat niet gebeurt, is het belangrijk dat het probleem op tijd wordt ontdekt. Daarom test de arts op het consultatiebureau de ogen van je kind, onder meer op scheelzien.

Het is altijd goed om in de gaten te houden of je zelf iets bij je baby ziet wat je niet vertrouwt. Je kunt bijvoorbeeld letten op hoe je baby iets vasthoudt en hoe hij ernaar kijkt. Wanneer je vermoedt dat je kind een zichtprobleem heeft, kun je dit aangeven op het consultatiebureau.