Groei

Groei

Of je kind goed groeit, kun je bekijken door gewicht en lengte in te vullen in een groeicurve. Bij kinderen tot 4 jaar meet de medewerker van het consultatiebureau bij ieder bezoek het gewicht en de lengte van je kind. Op de groeicurve in de GroeiGids kun je zien volgens welke lijn je kind groeit. In sommige perioden maken kinderen een groeispurt door.

Groeicurve

Om de groei van je kind te volgen kun je die vergelijken met de groei van andere kinderen van dezelfde leeftijd. Dit kun je zien in een groeicurve. De middelste lijn op een groeicurve geeft de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht van kinderen van een bepaalde leeftijd aan. De buitenste lijnen geven het bereik aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit.

TNO of WHO groeicurve

Er bestaan verschillende soorten groeicurven. Op TNO.nl vind je de curven die gebaseerd zijn op alle kinderen in Nederland. Valt jouw kind buiten de groeicurve? Bespreek dit dan met {het jgz} of de huisarts. Soms kan het dan prettig zijn om tijdelijk de WHO-curven te volgen. Deze curven zijn gebaseerd op borstgevoede kinderen uit verschillende landen en wordt daarom ook wel de borstvoedingscurve genoemd.

Wat is een normale groei?

Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn van je kind af of komt er een knik in, bespreek dit dan met {het jgz}. Zij zullen je zo nodig naar de kinderarts verwijzen. Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis.

Kijk ook eens op:

Handige apps

  • GroeiGids-App – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden. De GroeiGids-app is een app vanaf de zwangerschap tot 18 jaar.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • GezondGroeien – Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.